Νοεμβρίου 19, 2019

Ζήτω το Έπος του 1940!

By Οκτωβρίου 28, 2019 211

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλαδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο δια του Ιταλού Πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι , ο οποίος το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά στην οικία του με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.)

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», δηλαδή << Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο>> εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

 

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

 

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

 

 

 

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα ξεκίνησε ο Ελληνοιταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο , οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Το λεγόμενο << Έπος του Σαράντα >> το οποίο ακολούθησε και οι Μεγάλες Νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών καθιερώθηκε να γιοτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου.

 

Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας, η ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην υποταγή, στέλνοντας το μήνυμα πως όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του , όταν αγωνίζεται για την Ελευθερία και τα Ιδανικά του όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν στο τέλος θα βγει σίγουρα Νικητής.

 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

 

Ζήτω η Αιωνία Ελλάς!

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
© 2018-2019 News All Rights Reserved. Designed By CS