Μαρτίου 21, 2019

Χιονοδρομικό κέντρο φάντασμα στη Κρήτη! Featured

By Δεκεμβρίου 20, 2018 350

Συζητώντας με δύο καλούς φίλους που μένουν μόνιμα στην Κρήτη και τους ενδιαφέρουν τα χειμερινά σπορ είχα την απορία πως τόσο μεγάλα βουνά που διαθέτει η Κρήτη δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις εκεί. Αυτό ήταν η αφορμή να ψάξω την ιστορία με το χιονοδρομικό κέντρο "φάντασμα" που κατασκευάστηκε στο οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων του Ψηλορείτη. Ένα έργο που δημιουργήθηκε το 1977 με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού και των χειμερινών σπορ στην Κρήτη που παραμένει ακόμα και σήμερα για το νησί άγνωστη λέξη. 

Ξέρουμε πως χαρακτηριστικό στοιχείο στην Ελλάδα τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών είναι οι απάτες και το "φαγοπότι" που έγινε με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που είχαν ως σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Το χιονοδρομικό κέντρο στην Κρήτη έγινε με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Το κτήριο έγινε όπου τους βόλεψε χωρίς σοβαρές υποδομές μόνο και μόνο οι ντόπιοι άρχοντες να τσεπώσουν τα δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος που ποτέ δεν ασφαλτοστρώθηκε και καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την προσπέλαση του τους χειμερινούς μήνες και μια πίστα σκι που μετά από μερικά χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί, αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν ανατολικότερα σε καλύτερο σημείο λόγω κακού προσανατολισμού της προηγούμενης τοποθεσίας.

   

Μέχρι και για την γεννήτρια ρεύματος υπήρχαν παράπονα ότι «ντουμάνιαζε» με καπνό την πίστα. Φυσικά λειτούργησε ελάχιστα και ακόμα λιγότερος ήταν ο κόσμος που μπορούσε να το επισκεφτεί. Μέσα σε λίγους μήνες έγινε ακόμα ένα βοσκοτόπι και ιδανικός στάβλος για τα ζώα των ντόπιων βοσκών. Η πίστα δεν υπάρχει πουθενά πλέον και τα δύο συρόμενα λιφτ με τους πυλώνες έχουν γίνει υλικά στην αποθήκη πάσης φύσεως ενδιαφερόμενων. 
Το μόνο που θυμίζει πως υπήρξε σε εκείνο το σημείο εγκατάσταση χιονοδρομικού κέντρου είναι ένα κτήριο φάντασμα μνημείο της προχειρότητας και της τεράστιας σπατάλης χρημάτων που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στις μεγάλες πλαγιές του Ψηλορείτη της Κρήτης.

         

 

Πηγή-'Ερευνα-- Χάρης Δραμιτινός

Rate this item
(2 votes)
Last modified on Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 13:09
© 2018-2019 News All Rights Reserved. Designed By CS