Μαρτίου 21, 2019

''Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904'' Featured

By Φεβρουαρίου 03, 2019 187

''Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904'', γράφει η μαρμάρινη πλάκα στην εξώπορτα του μισοερειπωμένου νεοκλασικού,στην οδό Τατοίου στη Κηφισιά.
Αντί για κανονική εξώπορτα, μία σύνθεση απο σκουριασμένα σύρματα και στο φόντο βγαλμένη από καρτ ποστάλ των αρχών του αιώνα μια ερειπωμένη κατοικία όπου κυριαρχεί η εγκατάλειψη.Πρόκειται για το σπίτι που έζησε ο Παύλος Μελάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του.Ο άνθρωπος που με το θάνατό του στις 13/10/1904 στη Μακεδονία κινητοποίησε το εθνικό κέντρο ,την Αθήνα δηλαδή,να ενδιαφερθεί για τους Έλληνες βόρεια της Μελούνας ,όπου έφταναν τότε τα σύνορα της χώρας.

Στο νεοκλασικό των 100 τ.μ. που σήμερα στέκει ερειπωμένο και εγκατελελειμμένο και αντί να αναδειχθεί σε μουσείο του μακεδονικού αγώνα,έζησε ο Παύλος Μελάς μαζί με τη σύζυγό του Ναταλία,αδελφή του μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη και τα δύο παιδιά τους Μιχάλη και Ζωή.
Εκεί πρόφτασε να ζήσει μόλις 8 χρόνια οικογενειακής ευτυχίας και γαλήνης καθώς μετά πήρε την απόφαση να ανηφορίσει τα άγνωστα και επικίνδυνα μονοπάτια της Μακεδονίας απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ.

Το 2009 το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο και την ίδια περίοδο και το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.
Το 2012 εγκρίθηκε από την διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά η οποία δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια παραμένει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου.
Στην είσοδο της οικίας δεσπόζει επίσης μία πλαστικοποιημένη ταυτότητα με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, που μας πληροφορεί ότι συντελούνται εργασίες άρσης ετοιμορροπίας,στερέωσης και προστασίας της διατηρητέας οικίας του Παύλου Μελά.
Φυσικά πρόκειται για ανέκδοτο καθώς καμία εργασία δεν συντελείται στο χώρο και οι σκαλωσιές είναι ξεχασμένες τόσο καιρό που έχουν αρχίσει και σαπίζουν.Οι συγκεκριμένες εργασίες έχουν παγώσει υποτίθεται λόγω έλειψης κονδυλίων και προφανώς λόγω πολιτικής βούλησης.
Κονδύλια που βρέθηκαν αντίστοιχα από την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία για την ανέγερση μουσείου για τον ανθέλληνα και προδότη της πατρίδας μας Νίκο Μπελογιάννη.

Μπορεί η θυσία του να μη διδάσκεται πλέον στα σχολεία μας αφού οι <<προοδευτικοί>> θέλουν να ξεριζώσουν κάθε τι πατριωτικό από την καρδιά της νέας μας γενιάς,αλλά ο Παύλος Μελάς ζει μέσα στις λαικές παραδόσεις.
Όπως ο Τέλος Άγρας,ο Αντώνης Μίγγας,ο καπετάν Κώττας και μια σειρά άλλων μαρτύρων που με τη ζωή τους σφράγισαν το συμβόλαιο στους απόγονους τους,να υπερασπιστούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους τας σημαίας.

Ο Παύλος Μελάς δεν είναι ένας απλός ήρωας της πατρίδος μας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος άφησε βαθιά τα αποτυπώματά του στη ψυχή μας! Παραθέτουμε το γράμμα του Παύλου Μελά που συνοδεύει κάθε Ευέλπι σε όλη του τη ζωή:

Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν’αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου, ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για την Μεγάλη Ιδέα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί οι Ευέλπιδες , οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.
Νεαρέ Εύελπι μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Όποιος σε κοιτά, τα μάτια του σε γεμίζουν παλλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να χτυπήσεις έστω και εάν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στο λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις Αξιωματικός.
Απελπισία, ύστερα γελάς και από την μια μεριά στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου.
Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με…
Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με…
Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με…
Παύλος Μελάς ( Μίκης Ζέζας)
Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού
Τάξις 1891

Rate this item
(3 votes)
© 2018-2019 News All Rights Reserved. Designed By CS